![]() |
|
The Truck Stop: Storm Talk & Chit-Chat General talk on past, current, and future storms - all talk about UPCOMING storms goes here |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Current Day 3 from SPC
DAY 3 CONVECTIVE OUTLOOK NWS STORM PREDICTION CENTER NORMAN OK 0131 AM CDT MON AUG 22 2011 VALID 241200Z - 251200Z ...THERE IS A SLGT RISK OF SVR TSTMS OVER MUCH OF LOWER MI...FAR NRN IL AND IND...AND NWRN OH... ...SYNOPSIS... MODELS ARE IN GOOD AGREEMENT IN DEPICTING A STRONG SHORTWAVE TROUGH AND 70+ KT MID LEVEL SPEED MAX MOVING EWD ACROSS THE UPPER GREAT LAKES WITH THE BASE OF THE TROUGH REACHING WRN NEW ENGLAND BY THU MORNING. AT THE SURFACE...A COLD FRONT WILL MOVE ACROSS MI AND NRN IL DURING THE DAY...AND INTO NRN IND AND OH OVERNIGHT. AMPLE MOISTURE AND INSTABILITY WILL EXIST AHEAD OF THE FRONT...WHICH WILL BE THE FOCUS FOR SEVERE THUNDERSTORMS. ELSEWHERE...A LARGE UPPER RIDGE WILL AFFECT THE WRN AND CNTRL STATES...WITH UPPER HIGH CENTER OVER THE FOUR CORNERS. TO THE E...A WEAKNESS IN THE HEIGHT FIELDS WILL EXIST OVER THE ERN STATES...ALLOWING A TROPICAL SYSTEM TO MOVE NWWD ACROSS THE BAHAMAS AND POSSIBLY APPROACH THE FL STRAITS BY THE END OF THE DAY 3 PERIOD. ...NRN IL...MUCH OF LOWER MI...NRN IND AND NWRN OH... SUBSTANTIAL MOISTURE WILL REMAIN IN PLACE ACROSS THE REGION...DESPITE EFFECTS OF EARLY CONVECTION THANKS TO A CONTINUED ADVECTION OF HIGHER THETA-E AIR BY SWLY LOW LEVEL FLOW. BY MIDDAY...STORMS ARE EXPECTED TO ERUPT ALONG THE COLD FRONT FROM ERN WI INTO NRN MI...INTENSIFYING WITH TIME. PRESENCE OF STEEP LAPSE RATES ALOFT AND SUFFICIENTLY LONG HODOGRAPHS WILL TEND TO FAVOR SUPERCELLS...AT LEAST INITIALLY...BUT SOME MORPHOLOGY INTO LINE SEGMENTS OR BOWS MAY OCCUR WITH TIME AS THE COLD FRONT PROGRESSES E. DAMAGING WINDS AND LARGE HAIL WILL BOTH BE LIKELY. Season may end with a flurry now after all the waiting....i'll pass on the F3's through populated areas, but i'll take one in a field somewhere..... |
The Following 2 Users Say Thank You to Smokin Joe For This Useful Post: | ||
davefootball123 (08-22-2011), Nokturnas (08-24-2011) |
|
||||
|
||||
![]()
Thanks for that post Smokin Joe. I will do my Day 3 forecast tonight aroun 8pm and I will post what I think later.
|
|
||||
|
||||
![]()
I agree. Don't like to see that in towns or cities, let alone the downtown core. I'd gladly take one out in a field as you said.
|
|
|||
|
|||
![]()
Giddy up! Latest Day 2 is out from SPC.....looking better every update.......slight risk area moved further east to include much of southern ontario............oh man i hope it pans out i'm chasing whatever happens tomorrow, don't know how many more chances we'll get
...GREAT LAKES THROUGH OH VALLEY AND PORTION OF MID MS VALLEY... STORMS WILL LIKELY BE ONGOING ACROSS A PORTION OF THE GREAT LAKES INCLUDING LOWER MI EARLY WEDNESDAY IN ASSOCIATION WITH THE INITIAL PROGRESSIVE IMPULSE. STRENGTHENING WSWLY BOUNDARY LAYER FLOW AHEAD OF THIS FEATURE WILL TRANSPORT RICHER BOUNDARY LAYER MOISTURE NOW RESIDING OVER THE MS VALLEY AND PLAINS NEWD THROUGH THE GREAT LAKES AND OH VALLEY REGION. MORNING STORMS ARE EXPECTED TO WEAKEN AS THEY SHIFT EWD WHICH SHOULD PROMOTE UPSTREAM DESTABILIZATION ALONG THE PRE-FRONTAL MOIST AXIS FROM MI SWWD THROUGH OH AND MID MS VALLEY AREAS. PLUME OF STEEPER LAPSE RATES WILL ADVECT EWD ABOVE THE MOIST AXIS WHICH IN CONJUNCTION WITH DIABATIC WARMING SHOULD RESULT IN A CORRIDOR OF MODERATE-STRONG INSTABILITY WITH 2500-3500 J/KG MLCAPE FROM MI SWWD THROUGH OH...IND...IL AND MO. STORMS ARE EXPECTED TO REDEVELOP INITIALLY WITHIN ZONE OF HEIGHT FALLS AND FRONTAL FORCING FROM THE GREAT LAKES SWWD INTO THE OH VALLEY. SWRN EXTENT OF DEVELOPMENT INTO THE MID MS VALLEY IS UNCERTAIN DUE TO STRONGER CAP AND WEAKER FORCING. MID LEVEL JET ROTATING THROUGH UPPER TROUGH BASE WILL CONTRIBUTE TO 35-40 KT EFFECTIVE SHEAR WITH WEAKER SHEAR WITH SRN EXTENT INTO THE OH VALLEY. INITIAL STORMS WILL LIKELY DEVELOP SUPERCELL STRUCTURES...BUT SOME OF THE ACTIVITY WILL EVENTUALLY GROW UPSCALE INTO LINE SEGMENTS AND BOWING STRUCTURES WITH LARGE HAIL AND DAMAGING WIND THE MAIN THREATS...THOUGH A COUPLE OF ISOLATED TORNADOES CANNOT BE RULED OUT MAINLY FROM NRN PORTIONS OF THE OH VALLEY INTO LOWER MI. |
The Following User Says Thank You to Smokin Joe For This Useful Post: | ||
Nokturnas (08-24-2011) |
|
|||
|
|||
![]()
Oddest thing my apartment just shook for about a minutes....I'm on the top so I get the biggest wobbles I have felt it sway before but never like this my monitor wobbled at its worst ..... what's up?
|
|
|||
|
|||
![]()
It's a prelude to tomorrow's storms!!!
|
|
|||
|
|||
![]()
just heard from someone in T.O. they shook too.....you aren't crazy itchy
|
|
|||
|
|||
![]()
Now if I can only deal with these voices...... I just read that virginia dc had a 5.8
|
|
|||
|
|||
![]() Quote:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
I'm predicting the storms develop a line south of Lake Erie all state side. IMO
|
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
PICTURE OF THE MOMENT - Photo by: Itchy (Apr.12, 2014, London, ON)